Skip to main content
Beplanting is een onmisbaar onderdeel van de tuin

Beplanting.

Er bestaan ontzettend veel soorten en maten tuinplanten, hoe kiest u de juiste beplanting voor uw tuin? Buitenwens helpt u graag verder. De verschillende groepen beplanting worden op deze pagina behandeld. Eerst gaan we in op wat wij noemen, het beplantingsplan.

Het geheel aan beplanting in de tuin wordt vastgelegd in het beplantingsplan. Het beplantingsplan bestaat uit een plattegrond van de tuin, waarop de beplanting is aangegeven en een plantenlijst.

Het beplantingsplan vloeit voort uit het resultaat dat wij gezamenlijk met u hebben gerealiseerd in uw tuinontwerp of tuinmetamorfose. Aan de hand van deze basis gaan we de borders nader bekijken en invullen met beplanting.

De invulling bestaat voornamelijk uit een combinatie van bomen, heesters, vaste planten, bodembedekkers, één- en tweejarigen, bloembollen en klimplanten.

Het beplantingsplan voor uw tuin

In het beplantingsplan staan alle borders van uw tuin ingetekend. De borders bestaan uit bomen, heesters, vaste planten en eventueel één- of tweejarigen, bloembollen en klimplanten. Deze planten zijn terug te vinden in de plantenlijst met gegevens en foto’s. Ook een onderhoudsplan hoort hierbij. Zo weet u precies wanneer u die appelboom kan snoeien

Buitenwens heeft ervaring met het combineren van planten en kan voor u een beplantingsplan samenstellen dat aan uw wensen voldoet. Ook weten wij welke planten het goed doen op welke locaties. Woont u namelijk aan de kust, dan wordt hier rekening mee gehouden.

Kennis van de grondsoort ter plaatse is heel belangrijk. Een rhododendron op de klei is bijvoorbeeld een slechte combinatie. Uiteraard houden we ook rekening met de zon. Plant een lavendel maar eens in de volle schaduw. Dat wordt een zielig hoopje plant.

U kunt uiteraard aangeven wat voor beplanting uw voorkeur heeft. Wilt u veel bloeiende beplanting of wintergroene beplanting? Houdt u van onderhoudsvriendelijke beplanting of van planten die vlinders aantrekken?

Alles is bespreekbaar.

Wat zijn de kosten voor een beplantingsplan?
Buitenwen Tuinontwerp Heemskerk Beplanting Border
Border

De opbouw van een klassieke border bestaat uit een bomenlaag, een heesterlaag en een kruidlaag. De bomen staan achteraan (het hoogst), de heesterlaag komt daarvoor en vooraan staat de kruidlaag (het laagst). Hierbij bestaat de kruidlaag uit vaste planten en eventueel de één- of tweejarigen en de bloembollen.

In de praktijk wordt de border aangepast aan de situatie in de tuin en de wensen van de tuineigenaar. Zo zijn er ook borders die alleen uit vaste planten bestaan of uit heesters met bodembedekkers.

Buitenwen Tuinontwerp Heemskerk Beplanting Bomen
Bomen

Bomen vormen een belangrijk onderdeel van de beplanting. Een boom geeft hoogte, zodat de tuin groter lijkt. Een volwassen boom zorgt voor uitstraling en sfeer in een tuin.

In de zomer geeft een boom verkoelende schaduw. De natuurlijke  schaduw van een boom wordt als prettig ervaren door mensen. Voor dieren vormt een boom een plek om te fourageren, te nestelen en bescherming te zoeken.

Bomen zijn er uiteraard in verschillende maten. Voor de gemiddelde stadstuin worden kleinere bomen gebruikt zoals een sierkers of een amberboom. Daarnaast zijn de meerstammige bomen momenteel erg populair.

Buitenwen Tuinontwerp Heemskerk Beplanting Heesters
Heesters

Heesters of struiken vormen een mooie groene achtergrond in de tuin. Heesters of struiken zijn er in verschillende hoogtes en breedtes.

Er zijn heesters die in het voorjaar bloesem dragen en later vruchten (krentenboompje, bosbes). Er zijn heesters die prachtig bloeien (hortensia, vlinderstruik). Er zijn heesters die mooie herfstkleuren dragen (kardinaalsmuts, Gelderse roos) en er zijn heesters die in de winter groen blijven (Rhododendron, olijfwilg).

Heesters zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Veel soorten hoeven nauwelijks gesnoeid te worden.

Buitenwen Tuinontwerp Heemskerk Beplanting Vaste Planten
Vaste planten

Vaste planten zijn winterhard en komen dus elk jaar terug. Ze staan vooraan in de border en zijn gemiddeld 50 cm hoog. De hoogte variëert per soort. Er zijn talloze soorten die ieder hun eigen bloeitijd en bloemkleur hebben. Zo kun je prachtig gekleurde borders creëren. Een hele paarse border of juist een border met de combinatie van oranje, geel en rood.

Ook vaste planten behoeven niet veel onderhoud. In het voorjaar het oude blad wegknippen is voldoende. Om de bloei te stimuleren kunnen vaste planten eens per vier jaar worden gescheurd en herplant.

Buitenwen Tuinontwerp Heemskerk Beplanting Bodembedekkers
Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn lage vaste planten die letterlijk de bodem bedekken. Ze kunnen ook onder bomen en heesters worden aangeplant, zodat onkruid daar weinig kans heeft. Voor een tuin met weinig onderhoud zijn deze planten dus ideaal. Er zijn groenblijvende en bladverliezende bodembedekkers. Een aantal van deze soorten bloeit ook nog prachtig. Voorbeelden zijn de maagdenpalm en de mansoor.

Buitenwen Tuinontwerp Heemskerk Beplanting Een en twee jarige planten en bloemen
Eén- en tweejarigen

Deze planten zijn kortlevend. Voorbeelden zijn de vingerhoedskruid en Verbena bonariensis. Ze zijn mooi en hebben een meer wild karakter. Doordat veel van deze planten zichzelf uitzaaien, blijven ze aanwezig in de tuin en hoef je ze niet opnieuw te planten. Je kunt dus ook zaailingen tegenkomen op plekken in de tuin waar je ze niet wilt. Dat behoeft dus even wat extra inspanning. In de meer wilde, natuurlijke tuin kunnen één- en tweejarigen echter niet ontbreken.

Buitenwen Tuinontwerp Heemskerk Beplanting Bloembollen
Bloembollen

Er bestaan twee soorten bollen: éénjarige bollen en verwilderingsbollen. De éénjarige bollen, zoals verschillende tulpensoorten, plant je in november en kan je verwijderen na de bloei. De verwilderingsbollen hoef je slechts eenmaal te planten. Voorbeelden zijn botanische tulpen, narcisjes, hyacinten, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en Alliums (uienbollen).

Het gebruik van bollen in de tuin, levert in het vroege voorjaar al bloei op. Een tijdstip dat de meeste vaste planten nog niet bloeien, dus een verrijking van de tuin.

Buitenwen Tuinontwerp Heemskerk Beplanting Klimplanten
Klimplanten

Klimplanten vormen een aparte groep binnen de tuinplanten. Je kunt ze gebruiken om schuttingen en muren te laten begroeien. Zo kun je een mooie groene wand in je tuin creëren. In een kleine tuin waar je weinig plaats hebt voor beplanting, is het ideaal om ‘verticaal’ te tuinieren en toch groen in je tuin te hebben. Voorbeelden zijn: passiebloem en Clematis. Er bestaan ook groenblijvende klimplanten zoals Hedera en wintergroene jasmijn.

“Komt u niet goed tot de juiste beplanting keuzes?”

Dan helpen wij u graag aan een passend beplantingsplan.
Neem contact op