Tuinontwerp Assendelft, moderne tuin

Beplanting

Beplanting is een onmisbaar onderdeel van de tuin. Er bestaan ontzettend veel soorten en maten tuinplanten. De verschillende groepen beplanting worden verder in dit artikel  behandeld. Eerst gaan we in op het beplantingsplan.

Beplantingsplan

Het geheel aan beplanting in de tuin wordt vastgelegd in het beplantingsplan. Het beplantingsplan bestaat uit een plattegrond van de tuin, met daarin de beplanting aangegeven  en een plantenlijst.

In het beplantingsplan staan de borders ingetekend. De borders bestaan uit bomen, heesters, vaste planten en eventueel één- of tweejarigen, bloembollen en klimplanten. Deze zijn terug te vinden in de plantenlijst die samen met de tekening het beplantingsplan vormt.

Buitenwens heeft ervaring met het combineren van planten en kan voor u een beplantingsplan samen stellen dat aan uw wensen voldoet.

U kunt aangeven wat voor beplanting uw voorkeur heeft. Wilt u veel bloeiende bepanting of wintergroene beplanting? Houdt u van onderhoudsvriendelijke beplanting of van planten die vlinders aantrekken?

Alles is bespreekbaar.

Border

De opbouw van een klassieke border bestaat uit een bomenlaag, een heesterlaag en een kruidlaag. De bomen staan achteraan (het hoogst), de heesterlaag komt daarvoor en vooraan staat de kruidlaag (het laagst). Hierbij bestaat de kruidlaag uit vaste planten en eventueel de één- of tweejarigen en de bloembollen.

In de praktijk wordt de border aangepast aan de situatie in de tuin en de wensen van de tuineigenaar. Zo zijn er ook borders die alleen uit vaste planten bestaan of uit heesters met bodembedekkers.

Bomen

Bomen vormen een belangrijk onderdeel van de beplanting. Een boom geeft hoogte, zodat de tuin groter lijkt. Een volwassen boom zorgt voor uitstraling en sfeer in een tuin.

In de zomer geeft een boom verkoelende schaduw. De natuurlijke  schaduw van een boom wordt als prettig ervaren door mensen. Voor dieren vormt een boom een plek om te fourageren, te nestelen en bescherming te zoeken.

Bomen zijn er uiteraard in verschillende maten. Voor de gemiddelde stadstuin worden kleinere bomen gebruikt zoals een sierkers of een amberboom. Daarnaast zijn de meerstammige bomen momenteel erg populair.

Heesters

Heesters of struiken vormen een mooie groene achtergrond in de tuin. Heesters of struiken zijn er in verschillende hoogtes en breedtes.

Er zijn heesters die in het voorjaar bloesem dragen en later vruchten (krentenboompje, bosbes). Er zijn heesters die prachtig bloeien (hortensia, vlinderstruik). Er zijn heesters die mooie herfstkleuren dragen (kardinaalsmuts, Gelderse roos) en er zijn heesters die in de winter groen blijven (Rhododendron, olijfwilg).

Heesters zijn over het algemeen makkelijk in onderhoud. Veel soorten hoeven nauwelijks gesnoeid te worden.

Vaste planten

Vaste planten zijn winterhard en komen dus elk jaar terug. Ze staan vooraan in de border en zijn gemiddeld 50 cm hoog. De hoogte variëert per soort. Er zijn talloze soorten die ieder hun eigen bloeitijd en bloemkleur hebben. Zo kun je prachtig gekleurde borders creëren. Een hele paarse border of juist een border met de combinatie van oranje, geel en rood.

Ook vaste planten behoeven niet veel onderhoud. In het voorjaar het oude blad wegknippen is voldoende. Om de bloei te stimuleren kunnen vaste planten eens per vier jaar worden gescheurd en herplant.

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn lage vaste planten die letterlijk de bodembedekken. Ze kunnen ook onder bomen en heesters worden aangeplant, zodat onkruid daar weinig kans heeft. Voor een tuin met weinig onderhoud zijn deze planten dus ideaal. Er zijn groenblijvende en bladverliezende bodembedekkers. Een aantal van deze soorten bloeit ook nog prachtig. Voorbeelden zijn de maagdenpalm en mansoor.

Eén- en tweejarigen

Deze planten zijn kortlevend. Voorbeelden zijn de vingerhoedskruid en Verbena bonariensis. Ze zijn mooi en hebben een meer wild karakter. Doordat veel van deze planten zichzelf uitzaaien, blijven ze aanwezig in de tuin en hoef je ze niet opnieuw te planten. Je kunt dus ook zaailingen tegenkomen op plekken in de tuin waar je ze niet wilt. Dat behoeft dus even wat extra inspanning. In de meer wilde, natuurlijke tuin kunnen één- en tweejarigen echter niet ontbreken.

Bloembollen

Er bestaan twee soorten bollen: éénjarige bollen en verwilderingsbollen. De éénjarige bollen, zoals verschillende tulpensoorten, plant je in november en kan je verwijderen na de bloei. De verwilderingsbollen hoef je slechts eenmaal te planten. Voorbeelden zijn botanische tulpen, narcisjes, hyacinten, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en Alliums (uienbollen).

Het gebruik van bollen in de tuin, levert in het vroege voorjaar al bloei op. Een tijdstip dat de meeste vaste planten nog niet bloeien, dus een verrijking van de tuin.

Klimplanten

Klimplanten vormen een aparte groep binnen de tuinplanten. Je kunt ze gebruiken om schuttingen en muren te laten begroeien. Zo kun je een mooie groene wand in je tuin creëren. In een kleine tuin waar je weinig plaats hebt voor beplanting, is het ideaal om ‘verticaal’ te tuinieren en toch groen in je tuin te hebben. Voorbeelden zijn: passiebloem en Clematis. Er bestaan ook groenblijvende klimplanten zoals Hedera en wintergroene jasmijn.

BUITENWENS Cecilia Goossens-Niesten Ossenweide 19, 1967 HB Heemskerk

Telefoon: 06-47508906
Email: mail@buitenwens.nl

 

K.v.K. 34315464
Rabobank NL69 RABO 0326 2802 35